Hart- en vaatziekten zijn helaas de belangrijkste doodsoorzaken van Nederlanders. Veel hiervan worden veroorzaakt door een te hoog cholesterol niveau. Ondanks dat dit algemeen bekend is lijken mensen er niet veel aan te willen veranderen. En dat is zonde, want met de juiste kennis kun je het cholesterol al veel verlagen. In dit artikel leggen we je daarom kort en overzichtelijk uit wat cholesterol nu precies is en hoe je kunt voorkomen dat het problemen veroorzaakt.
Wat is cholesterol
Cholesterol is een type vet dat door je bloed vervoerd wordt. Vroeger werd het ook wel bloedvet genoemd. Je lichaam heeft er een beperkte hoeveelheid van nodig, vooral voor de opbouw van hormonen en cellen. Het grootste deel van je cholesterol wordt aangemaakt in je lever. Slechts zo’n 10% wordt direct uit je voeding gehaald. Cholesterol wordt door twee soorten eiwitten, lipoproteïnen door het lichaam vervoerd. Het bindt zich met LDL, ofwel Low Density Lipoprotein om vanuit de lever door het bloed verspreid te worden. LDL is in kleine hoeveelheden nodig om schade in weefsel te herstellen. Het kan zich echter ook in de bloedvaten vastzetten. Het vervolg is dat je hart harder moet werken om bloed rond te pompen. Hierdoor wordt het risico op hartproblemen groter. HDL, ofwel High Density Lipoprotein, lost dit deels op. Deze lipoproteïne vervoert cholesterol juist terug naar de lever, waar het afgebroken kan worden.
Te hoog cholesterol
Hoe meer cholesterol je in je lichaam, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten. Belangrijk is echter de ratio van cholesterol. Als je veel meer LDL dan HDL hebt, vergroot dat het risico nog veel meer. Als je totale cholesterol gedeeld door HDL-cholesterol kleiner dan 5 is, zit je in principe goed. Met andere woorden, meer dan 20% van je cholesterol moet HDL zijn.
Oorzaken te hoog cholesterol
Als je gezond bent, zorgt je lever ervoor dat je cholesterolgehalte op peil blijft. Je leefstijl heeft echter grote invloed op de werking van je lever. Wanneer je slecht eet en er andere ongezonde gewoontes op na houdt, wordt er meer cholesterol aangemaakt. Daardoor kan er een overschot aan LDL ontstaan. Verder kunnen erfelijke factoren ook grote invloed hebben. Wanneer je het vermoeden hebt dat je cholesterol wel eens te hoog zou kunnen zijn, kun je bij de huisarts de waarden van je bloeddruk laten testen. Blijkt dat er inderdaad sprake is van een verhoogde waarde? Dan is je cholesterol verlagen de volgende stap.